Bardzo delikatne szklarniowe liście sałaty

Bardzo delikatne szklarniowe liście sałaty dokładnie wymyć, podać na stół osączone z wody i dopiero wówczas przyprawiać. Sałatę masłową gruntową, zwiniętą w główki, można podawać podzieloną na liście i przyprawioną do smaku. Można również duże główki sałaty podawać przekrojone na połówki lub ćwiartki, co bardzo efektownie wygląda. Swoisty, nikły smak sałaty podnosi dodatek kopru, szczypioru, młodej cebuli, czosnku, ogórków, rzodkiewki.

Surówki z sałaty kruchej. Proporcje: sałata krucha, sól, cukier, kwas cytrynowy, koper zielony, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.

Dokładnie wymyte duże liście sałaty kruchej pokroić w centymetrowej szerokości paski, posypać zielonym koprem, przyprawami, polać olejem wymieszanym z musztardą.

Do surówek z sałaty kruchej, podobnie jak do sałaty masłowej, można dodawać wiele dodatków, natomiast mniej smaczna jest sałata krucha ze śmietaną niż z olejem czy majonezem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>