Brokuły świeżo ścięte

Brokuły świeżo ścięte dokładnie wymyć, włożyć do sporej ilości wrzącej wody osolonej i lekko ocukrzonej. W odkrytym naczyniu ugotować brokuły do miękkości, odcedzić, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem lub margaryną.

Brokuły w sosie śmietanowym. Proporcje: 8-10 łodyg brokułów, sól, cukier, 4 dag masła lub margaryny, płaska łyżka mąki, pół szklanki śmietany, szklanka mleka, przyprawa „Jarzynka”, zielony koper. (Patrz: przyrządzanie sosów, str. 65).

Oczyszczone brokuły ugotować, odcedzić, pokroić na krótkie kawałki, włożyć do gotowego sosu śmietanowego. Podawać posypane zielonym koprem z dodatkiem sadzonych jaj lub posypane ugotowanym posiekanym jajkiem czy startym serem podpuszczkowym.

Brokuły w omlecie. Proporcje: 4-6 łodyg brokułów, sól, cukier, 4 dag masła lub masła roślinnego albo 6 dag wędzonego boczku, 4 jajka, 2 łyżki mleka, zielony koper.

Brokuły ugotować, odcedzić. Na patelni o średnicy 30 cm stopić masło lub masło roślinne czy podsmażyć boczek. Wbite do kubeczka jajka dokładnie rozmieszać z mlekiem, osolić, wsypać trochę posiekanej pietruszki lub kopru.

Na stopiony tłuszcz wyłożyć brokuły w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki, a gdy się podgrzeją zalać je masą jajeczną.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>