Brukselka z wody

Obraną brukiew pokroić w niezbyt grubą kostkę, zalać wrzącą wodą, podgotować. Do półmiękkiej brukwi dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i razem dogotować odparowując wodę. Pod koniec gotowania można dodać do miękkich warzyw około 3/4 szklanki mleka i tłuczkiem warzywa utrzeć przyprawiając przyprawą do potraw „Jarzynka”. Potrawę podawać okraszoną masłem lub stopionym boczkiem czy słoniną.

Brukselka z wody. Proporcje: 40 dag brukselki, sól, cukier, 4 dag masła lub margaryny, łyżka tartej bułki. Oczyszczoną z zewnętrznych uszkodzonych liści brukselkę umyć, włożyć do wrzącej wody osolonej z dodatkiem cukru do smaku. Gotować w naczyniu odkrytym do miękkości. Odcedzić, polać stopionym tłuszczem i posypać zrumienioną tartą bułką. Ugotowaną brukselkę można również podawać jako dodatek do rosołu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>