Brytfanny i blachy do ciast

Pod nazwą brytfanny należy rozumieć naczynie żeliwne, emaliowane, grube i ciężkie, do pieczenia mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu.

Do pieczenia ciast są używane w gospodarstwie blachy. Naj-właściwsze są blachy wykonane z tzw. białej blachy. Blachy powinny mieć różne kształty, zależnie od przeznaczenia, np. głębokie blachy do pieczenia ciasta drożdżowego i piernikowego, wąskie długie blachy do ciast ucieranych, z niskim obrzeżem z trzech stron do pieczenia kruchego ciasta i drobnych ciastek. Wszystkie blachy po użyciu należy dokładnie umyć, osuszyć i lekko natłuścić.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>