Buraki ze śmietaną

Buraki ze śmietaną. Proporcje: 0,4 kg buraków, 2 dag mąki, 2 dag masła lub margaryny, pół opakowania śmietany, 5 dag chrzanu, sól, cukier, kwas cytrynowy do smaku.

Umyte, ugotowane w skórkach buraki, po obraniu zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Masło lub margarynę stopić i wymieszać z mąką, a następnie rozprowadzić śmietaną lub kefirem. Włożyć do sosu buraki, świeżo starty chrzan, sól i cukier do smaku, a następnie zakwasić. Buraki mieszając, zagotować. Szczególnie są smaczne przygotowane w ten sposób buraki zimą przechowywane w piwnicy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>