Ciasto pierogowe

-2. Z rozwałkowanego ciasta pierogowego należy wycisnąć ma-szynką krążki (rys. 20), zebrać okrawki ciasta, zgnieść, aby nie obsychały. Na każdy krążek nałożyć nadzienie, złożyć na pół i brzegi ciasta dokładnie zlepiać.

-3. Ciasto pierogowe rozwałkować i ułożyć nadzienie uformowane w kulki na cieście tak daleko ód brzegu, aby można było zawinąć i przykryć nadzienie. Ciasto, którym przykrywa się nadzienie, należy przycisnąć lekko rękami. Pierogi można wycinać specjalną foremką (rys. 21), grubą kamionkową filiżanką lub kuflem.

nie są od razu podawane do spożycia, trzeba spłukać gorącą wodą, w celu zmycia cząsteczek rozklejonej skrobi z powierzchni ciasta i uchronienia pierogów przed zlepianiem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>