Cukinię pokroić w kostkę,

Cukinię pokroić w kostkę, tak jak marchew, włożyć do bardzo małej ilości wody, osolić, dodać cukru, dodać tłuszcz i pod przykryciem kilka minut podgotować. Odkryć naczynie i potrząsając nim opruszyć cukinię mąką, chwilkę podgrzać, aby mąka należycie się rozkleiła. Posypać zielonym koprem.

Omlet z cukinią. Proporcje: 40 dag cukinii, 2 cebule, sól, pieprz, łyżka tłuszczu, 4 jajka, 2 łyżki stołowe mleka, zielenina.

Na rozgrzany na patelni tłuszcz włożyć drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć bez zrumienienia, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i jeszcze chwilę mieszając, podsmażyć. Odłożyć połowę przyprawionej do smaku cukinii, a na resztę pozostałą, na patelni wylać rozmieszane

– 3 Z działki na siół. z mlekiem i przyprawione do smaku jajka, smażyć bez mieszania, aby masa się ścięła. Następnie posypać obficie omlet zieleniną i wyłożyć na niego odłożoną cukinię, złożyć omlet na połowę i przekroić na 2 części. Podawać z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>