Ćwiczenie

Na podstawie obliczonych ilości produktów i znanych ci potraw zaplanuj jadłospis dla swojej rodziny na 7 dni. Potraujjj z trarzjjir i oujocótu. Podczas przerobu warzyw i owoców na potrawy ich najcenniejsze składniki mogą ulec zniszczeniu przez niewłaściwe przyrządzanie. Do najczęściej popełnianych błędów podczas przyrządzania potraw z warzyw i owoców należy:

– grube obieranie (najcenniejsze składniki, tj. składniki mineralne i witaminy są zgromadzone tuż pod skórką), – moczenie w wodzie obranych i nawet rozdrobnionych warzyw i owoców l[moczenie powoduje wypłukiwanie do wody składników rozpuszczalnych, a wiadomo, że wodę taką wylewa się jako zbędną),

– przechowanie rozdrobnionych owoców i warzyw (w uszkodzonych komórkach tych produktów składniki są narażone na zetknięcie z tlenem, co powoduje utlenianie się niektórych z nich

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>