Do grupy ósmej zalicza się warzywa i owoce

Do grupy ósmej zalicza się warzywa i owoce stanowiące dobre źródło witaminy C. Z warzyw do tej grupy zalicza się wszystkie warzywa kapustne, a więc kapustę białą, czerwoną, włoską, brukselską, kalafiory, brokuły oraz pomidory, paprykę, natkę pietruszki. Owocami najbogatszymi w witaminę C są wszystkie owoce jagodowe, a więc porzeczki czarne i czerwone, truskawki, poziomki, maliny, agrest, jagody czernice oraz owoce cytrusowe. Warzywa i owoce z tej grupy dostarczają ponadto innych składników pokarmowych, których nie można zastąpić przez podawanie preparatów witaminy C kupowanych w aptece.

Do dziewiątej grupy są zaliczane warzywa i owoce bogate w karoten – prowitaminę A. Znajdują się tu warzywa o zabarwieniu zielonym i żółtym, a więc szpinak, jarmuż, sałata zielona, marchew, dynia, fasola szparagowa, groszek zielony. Warzywa liściowe zawierają ponadto białka o wysokiej wartości biologicznej oraz duże ilości składników mineralnych. „

W grupie dziesiątej znajdują się wszystkie warzywa i owoce nie wymienione w obu poprzednich grupach. Wymienić tu można warzywa korzeniowe, cebulowe, ogórki, kabaczki i szparagi, a z owoców jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, arbuzy i inne.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>