Do surówki z kapusty

Do surówki z kapusty mocno ukwaszonej można dodać (w celu złago- dzenia smaku) starty ser, ugotowany i starty na tarce ze średnimi oczkami ćwikłowy burak czy łyżeczkę śliwkowych powideł.

Surówki z kapusty pekińskiej. Proporcje: 2 główki kapusty pekińskiej, sól, cukier, kwas cytrynowy, pół szklanki śmietany, 2 jajka, szczypior lub zielony koper. Oczyszczone z zewnętrznych uszkodzonych liści główki kapusty pekińskiej (niezbyt ciasno zwinięte) rozdzielić na liście, dokładnie umyć, osączyć z wody i pokroić w paski. Do śmietany dodać przyprawy, polać nią pokrojoną kapustę, posypać posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo oraz zieleniną.

Inny rodzaj surówki z kapusty pekińskiej można otrzymać dodając do pokrojonych liści ogórki kwaszone, jabłka, paprykę mrożoną lub marynowaną czy pomidory oraz drobno pokrojone jasne części porów. Surówkę z kapusty pekińskiej można przyprawić olejem lub majonezem.

Można również surówkę z kapusty pekińskiej okrasić stopionym wędzonym boczkiem. Po oddzieleniu zrumienionych skwarków, którymi posypuje się pokrojoną kapustę, dodaje się do nieco przestudzonego tłuszczu ciepłej wody, zakwasza i tym polewa kapustę.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>