Dobrze przygotowany susz

Do suszenia na potrzeby własne najwygodniej jest wykorzystać ciepło piekarnika po ugotowaniu posiłków i dlatego dobrze jest się zaopatrzyć w prostokątne sita ze stelażem, które łatwo można wstawić do piekarnika. Sita powinny być wykonane z drutu nierdzewnego. Owoce ułożone na sitach schną szybciej w letnim piekarniku, dosuszyć je można w temperaturze wyższej.

Dobrze przygotowany susz powinien być elastyczny, jednak przy roztarciu w palcach z ususzonych owoców nie może się wy-dzielać sok. Susz najlepiej przechowywać w tekturowych pudłach, wyłożonych papierem pergaminowym, w pomieszczeniu suchym i przewiewnym.

-1. Zrób plan przetworów owoców jesiennych wg wskazań zawar-tych w powyższym rozdziale. 2. Zaproponuj w domu swój udział w przygotowaniu przetworów według wskazań przy poszczególnych rodzajach i sposobach utrwalania. 3. W szkole na zajęciach lub w domu wykonaj samodzielnie kom-pot, przecier lub miazgę i dżem z dowolnie wybranych owoców.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>