Dynia z pomidorami

Dynia z pomidorami. Proporcje: 30 dag dyni, 5 dag boczku, cebula, – 4 pomidory, sól, papryka, zielenina. Oczyszczoną dynię pokroić w niezbyt grubą kostkę, obgotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić. Pokrojony w kostkę boczek lub inny tłuszcz stopić, dodać cebulę i razem krótko podsmażyć. Dodać do tłuszczu obrane ze skórki pomidory, mieszając podgrzać, a na samym końcu dodać odcedzoną z wody dynię. Razem potrawę zagotować i przyprawić do smaku solą i mieloną papryką, posypać zieleniną. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami lub na kolację z pieczywem.

Dynia w sosie ogórkowym. Proporcje: 30 dag dyni, 4 dag masła lub margaryny, cebula, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, ogórek kwaszony, sól, cukier do smaku, zielenina.

Obraną dynię pokroić w dość grube słupki. Stopić tłuszcz, obsmażyć w nim cebulę. Dodać dynię, podlać pół szklanki wody lub kwasu ogórkowego i chwilę razem gotować. Podprawić dynię śmietaną i mąką, a na końcu dodać pokrojony w cienkie paski kwaszony ogórek. Potrawę przyprawić do smaku, posypać zieleniną. Dynię w sosie ogórkowym podaje się jako drugie danie, uzupełniając ją jajkiem sadzonym i ziemniakami.

Dynia zapiekana w sosie śmietanowym. Proporcje: 40 dag dyni, sól, cukier na sos: łyżka masła lub margaryny, łyżka mąki, szklanka śmietany, 5 dag sera podpuszczkowego, łyżka masła, łyżka tartej bułki.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>