Fasola szparagowa

– 2 pomidory, 4 jajka, 2 łyżki mleka, sól, zielony koper. Ugotowaną fasolę szparagową, np. przy obiedzie, odcedzić z wody, wystudzić, pokrajać na małe kawałki. Pomidory obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Jajka wybić do kubeczka, dodać dwie stołowe łyżki mleka, odrobinę soli i trochę drobno pokrajanego zielonego kopru. Na patelni stopić i rozgrzać tłuszcz. Na stopiony tłuszcz włożyć fasolę i pomidory, podgrzać i wylać na te produkty roztrzepane jajka. Ogrzewać powoli pod przykryciem, aby cała masa jaj ścięła się. Omlet posypać po wierzchu zielonym koprem i od razu zdjąć z patelni na talerz. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. Szybkie, wartościowe i smaczne danie na kolację.

Fasola szparagowa „Mamut” smażona w cieście. Proporcje: ugotowana fasola „mamut”, 2 łyżki mąki, jajko, łyżka oleju, 2 łyżki mleka, sól, tłuszcz do smażenia, zielenina.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>