„Flaczki” jarskie

Produkty: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 0, 5 kg kapusty, 0,5 szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka.

Sposób wykonania. Wszystkie warzywa umyte i oczy-szczone pokrajać w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrob-nione warzywa krótko podsmażyć na części tłuszczu, dodać ok. 1 szklanki wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 25 minut, następnie dodać przecier pomidorowy. Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę, zagęścić potrawę i przyprawić do smaku tak, jak przyprawia się flaki. Flaki jarskie można podać z kartoflami lub wymieszać z oddzielnie ugotowanymi kluskami.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>