Formowanie i gotowanie wyrobów

– wybić jaja, oddzielając żółtka od białek, – połączyć żółtka z roztartym serem, wymieszać, – z białek ubić sztywną pianę, – połączyć ostrożnie pianę z masą serową i mąką, – kłaść kluski łyżką metalową do wrzącej osolonej wody lub formować wałki na stolnicy posypanej mąką, krajać skośne kluski,

– gotować zaraz po uformowaniu, ciasto surowe po pewnym czasie zatraca właściwą konsystencję, rzednie, – podawać leniwe pierogi oblane masłem lub śmietaną. Jako dodatek należy stosować słodką surówkę z marchwi, z ja-błek lub z innych owoców.

Formowanie i gotowanie wyrobów. Wyrobione ciasto na kluski należy podzielić na części, uformować wałki o średnicy 3 cm, j lekko spłaszczyć nożem. Ze spłaszczonych wałków odcinać skośne kluski.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>