Garnek do gotowania w parze

Garnek do gotowania w parze składa się z normalnego garnka, do którego nalewa się wodę, druga część ma dziurkowane dno. Patelnia. Do smażenia mięsa, racuchów, naleśników najwygodniejsze są patelnie o średnicy 24 cm wykonane z grubej blachy aluminiowej. Patelnię po każdorazowym użyciu należy umyć i wytrzeć do sucha.

Oprócz patelni normalnych warto zaopatrzyć gospodarstwo w patelnię z dnem groszkowymi szczelną przykrywą. Patelnia ta umożliwia oprócz smażenia także duszenie potraw.

Na patelni z dnem groszkowym smaży się smarując ją tylko tłuszczem, dzięki czemu potrawy nie są przesiąknięte tłuszczem, a tym samym nieco lżej strawne.

Do przygotowania zasmażek i do topienia słoniny najwygod- ‚ niejsze są patelnie emaliowane (rys. 5) mniejsze, łatwe do umycia. W miarę możliwości należy zakupić patelnię tzw. d o ł- kownicę do smażenia jaj sadzonych (rys. 6). Do smażenia beztłuszczowego warto zakupić patelnię pokrytą warstwą teflonu. Sposób korzystania z patelni teflonowej jest podany w załączonych instrukcjach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>