Garnki kamienne

Do przechowywania tłuszczu, miodu, powideł, borówek, kwaszenia żuru, barszczu z buraków ćwikłowych, do przygotowania kiszonek z warzyw czy grzybów doskonale nadają się garnki tzw. kamienne, polewane. Są to naczynia trwałe, łatwe do utrzymania w czystości. Bardzo przydatna jest również kamienna miska do ucierania, oblana polewą tylko na zewnątrz. Naczynia te po każdorazowym użyciu należy umyć, wyparzyć, osuszyć.

Pojemnik na pieczywo. Pieczywo pozostawione na stole lub kredensie szybko czerstwieje, a ponadto jest narażone na kurz i siadanie much. Najdogodniej jest przechowywać pieczywo na bieżące potrzeby w specjalnym pojemniku blaszanym lub plastykowym, estetycznie wykonanym, łatwym do utrzymania w czystości.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>