Gotowa galaretka

celu świeżo zerwane owoce należy umyć, osączyć, dodając na dno naczynia niewielką ilość wody, owoce doprowadzić do wrzenia, a następnie odcedzić sok. Z samego soku odcedzonego galaretka będzie klarowna, jednak aby zwiększyć wydajność galaretki, warto owoce przetrzeć, zaś otrzymany przecier zważyć i nastawić do gotowania. Po 5 minutach gotowania dodać cukier, licząc na 1 kg przecieru 0,8 kg cukru i razem gotować do uzyskania oznak krzepliwości. Gotowanie należy przerwać, gdy ilość galaretki po zważeniu będzie się równała podwójnej ilości dodanego cukru. Obliczenia przeprowadza się w sposób następujący:

Gotową galaretkę zlewa się do wygotowanych opakowań i u- szczelnia. Na jeden raz najwygodniej gotować ilość nie przekra-czającą 2 kg soku lub przecieru.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>