Gruszki

Gruszki 4 Sałata 4 neralne, substancje aromatyczne i smakowe, cukry, kwasy organiczne, błonnik i fitoncydy. Z warzyw zalicza się do niej: cebulę, czosnek, buraki, selery, pory, ogórki, kabaczki, cukinię, szparagi, chrzan, rzodkiewkę, rzodkiew, rzepę, brukiew, skorzonerę. Z owoców do grupy trzeciej należą: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, winogrona, arbuzy i melony.

W codziennych posiłkach powinny występować warzywa czy owoce po jednym z każdej grupy, gdyż tylko w taki sposób można dostarczyć człowiekowi wszystkich koniecznych składników odżywczych, w które obfitują te produkty.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>