Grzanki z grzybami

Produkty: 400 g grzybów, 100 g cebuli, 50 g masła, 300 g czerstwej bułki, 20 g tartej bułki, 2 jaja, sól, pieprz, 50 g sera, 90 g masła lub margaryny.

Sposób wykonania. Grzyby dokładnie oczyszczone i umyte drobno pokrajać. Cebulę drobno pokrajać, razem z grzy-bami udusić z dodatkiem masła. Czerstwą bułkę pokrajać na cienkie kromki, posmarować masłem lub margaryną. Do grzybów dodać jaja, sól i pieprz do smaku, tartą bułkę, wymieszać. Masę nakładać na posmarowane kromki bułki, posypać serem i tartą, zrumienioną bułką, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.

Przetwory z grzybów. Z grzybów najczęściej jest przygotowywany susz i grzyby ma-rynowane. Grzyby można również utrwalać w wekach, w postaci grzybów we własnym soku.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>