Jabłka jako surowiec przerobowy

Jabłka jako surowiec przerobowy mają również szerokie zastosowanie. Typowo przerobową odmianą jest Antonówka, z któ-rej uzyskuje się dobrą wydajność, a także dobry smak przetworów. Przetworem bardzo przydatnym, a najmniej pracochłonnym i czasochłonnym, jest przecier utrwalony przez pasteryzację, nie słodzony lub z bardzo małym dodatkiem cukru. Szczególnie łatwo można uzyskać dobry przecier z jabłek pieczonych, przecieranych bezpośrednio po wyjęciu z pieca. Przecier jabłeczny ma szerokie zastosowanie w przyrządzaniu codziennych posiłków. Można go podać sam, jako deser, przełożyć nim naleśniki, dodać do szarlotki, rozrzedzić w postaci zupy. Z innych przetworów z jabłek, warto polecić dżem z dodatkiem przecieru z owoców róży, dżem łączony ze śliwkami. Bardzo atrakcyjne dla dzieci i dorosłych są marmoladki z jabłek.

Borówki, zwane także brusznice, są najpóźniej dojrzewają-cymi owocami jagodowymi. Ich zastosowanie ogranicza się naj-częściej do przygotowania dżemu, niekiedy z dodatkiem jabłek, gruszek czy dyni. Borówki przed przerobem należy przebrać, od-rzucić owoce zepsute oraz niedojrzałe, które po ugotowaniu dżemu twardnieją.

Przydatność przetwórcza gruszek jest ograniczona i najczęściej przygotowuje się z nich kompoty lub marynaty słodkie, albo łączy w kompotach ze śliwkami.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>