Kabaczki nadziewane ryżem z grzybami

Produkty: 1,5 kg kabaczków, – 150 g ryżu, 300 g grzybów świeżych, 2 cebule, 80 .g tłuszczu, 1 jajo, 20 g tłuszczu, 30 g mąki, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, zielenina.

Sposób wykonania. Kabaczki obrać, pokrajać w poprzek w krążki grubości około 3 cm. Wydrążyć nasiona, pozostawiając warstwę miękiszu jako podstawę. Oprószyć solą i pieprzem. Umyty ryż włożyć do 1 litra wrzącej wody, gotować około 15 minut, odcedzić z wody. Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać drobno, włożyć na patelnię z podsmażoną na tłuszczu cebulą, smażyć mieszając około 10 minut. Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi grzybami i surowym jajem, przyprawić do smaku. Do każdego krążka włożyć nadzienie. Krążki poukładać w płaskim rondlu, w brytfannie albo w prodiżu, podlać małą ilością wody i dusić, aż kabaczki będą miękkie. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić śmietaną. Pod koniec duszenia zalać kabaczki sosem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>