Kalafiory z wody

Produkty: 2 duże kalafiory, 30 g bułki tartej, 50 g masła lub margaryny, sól, cukier. Sposób wykonania. Kalafiory dokładnie oczyścić i umyć, włożyć do naczynia z dużą ilością wrzącej, osolonej i osłodzonej do smaku wody. Gotować bez przykrycia tylko tyle czasu, by kalafiory zmiękły, lecz nie rozgotowały się. Odcedzone z wody kalafiory posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem lub margaryną.

Kapusta brukselska z wody. Produkty: 750 g kapusty brukselskiej, 30 g tartej bułki, 50 g masła lub magaryny, sól, cukier. Sposób wykonania. Małe główki kapusty brukselskiej oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, ugotować w dużej ilości oso-lonej i osłodzonej wody. Miękką kapustę odcedzić, posypać zru-mienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>