Kapusta brukselska

Kapusta brukselska zapiekana pod beszamelem. Proporcje: 40 dag kapusty brukselskiej, sól, cukier, łyżka masła lub margaryny, łyżka mąki, szklanka mleka, jajko, sól, cukier do smaku, plasterek cytryny, łyżka sera podpuszczkowego, łyżka tłuszczu, łyżka tartej bułki.

Małe główki kapusty brukselskiej umyć i włożyć do sporej ilości wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki cukru do smaku. Gotować kapustę w naczyniu odkrytym około 12 minut, licząc od chwili zagotowania wody po włożeniu kapusty.

Podczas gotowania kapusty trzeba przygotować sos beszamelowy: stopić masło lub margarynę i wymieszać z mąką. Dodać do tej mieszaniny szklankę mleka i mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos zestawić z ognia, dodać do smaku soli i cukru, wycisnąć trochę cytryny i mieszając dodać do sosu surowe jajko.

Ugotowaną kapustę odcedzić z wody, osączyć i ułożyć na ogniotrwałym półmisku wysmarowanym masłem oraz wysypanym tartą bułką. Ułożoną kapustę obłożyć gęstym sosem, posypać po wierzchu startym serem i wstawić do zapieczenia do rozgrzanego piekarnika.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>