Kapusta zasmażana z jabłkami

Kapusta zasmażana z jabłkami. Proporcje: pół główki kapusty, cebula, – 3 jabłka, 10 dag wędzonego boczku lub słoniny, łyżka mąki, szczypta suchych nasion kopru, łyżeczka przyprawy „Jarzynka”, zielenina.

Poszatkowaną kapustę i drobno pokrajaną cebulę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać soli, koper suchy i zagotować pod przykryciem, potem na krótko odkryć, a następnie dogotować kapustę, pod przykryciem. Do prawie miękkiej kapusty dodać starte na grubej tarce jabłka, podprawić zasmażką, przyprawić przyprawą do potraw „Jarzynka”.

Przed podaniem posypać zieleniną. Szczególnie dobrze smakuje taka kapusta z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, z knedlami z boczkiem czy pyzami.

Kapusta czerwona zasmażana. Proporcje: 50 dag czerwonej kapusty, sól, cukier, 2 kwaśne jabłka, 6 dag słoniny lub boczku, łyżka mąki, szczypta kwasu cytrynowego, szczypta kopru lub kminku.

Kapustę czerwoną drobno poszatkować, włożyć do naczynia, zalać niewielką ilością wrzącej wody, i gotować pod przykryciem do miękkości, co trwa około 18 minut. Następnie dodać do kapusty starte na grubej tarce jabłka, zakwasić kapustę kwasem cytrynowym, dodać soli i cukru do smaku, szczyptę nasion kopru lub kminku. Stopić tłuszcz i wymieszać go z mąką, lekko podsmażyć i zasmażką podprawić kapustę. Po podpra- wieniu kapustę zagotować. Kapustę w czasie dogotowywania można podlać czerwonym winem.

Bigos pieczarkowy. Proporcje: 40 dag kapusty kwaszonej, cebula, 30 dag pieczarek, 2 łyżki masła lub masła roślinnego.

Kapustę gotować w małej ilości wrzącej wody. Pieczarki umyte pokroić w paski, podsmażyć w części tłuszczu razem z cebulą, dodać do kapusty i razem dogotować. Resztę tłuszczu (masła) dodać pod sam koniec gotowania kapusty. Można do kapusty dodać odrobinę pieprzu.

Gołąbki z kapusty (pieczone). Proporcje: 12 sporych liści kapusty białej, 75 dag ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej, 15 dag wędzonego boczku lub słoniny, cebula, łyżka tłuszczu, jajko, sól, pieprz, przyprawa do potraw „Jarzynka”.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>