Kluski francuskie

Kluski francuskie są potrawą droższą od poprzednio omówionych ze względu na wyższy koszt produktów wchodzących w ich skład. Podstawę ciasta francuskiego stanowią żółtka utarte z masłem, które są także w pewnej mierze czynnikiem spulchniającym razem z pianą z białek. Ilość dodanej mąki stanowi około 50% masy jaj i tłuszczu (tab. 13).

Do przygotowania klusek francuskich najlepiej się nadaje mąka krupczatka, która w znacznym stopniu zwiększa wydajność gotowego wyrobu, a ponadto daje wyrób o najlepszej strukturze i konsystencji.

Kluski francuskie powinno się przygotować tuż przed wydaniem posiłku. Struktura ciasta przygotowanego zbyt wcześnie ulega zmianie, ponieważ pęcherzyki piany pękają pod naporem ciężaru ciasta.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>