Kluski półfrancuskie

Kluski półfrancuskie są droższą odmianą klusek kładzionych ze względu na dodatek masła lub margaryny do ciasta (tab. 13). Dodatek tłuszczu zmienia nieco technikę przygotowania ciasta.

Kolejność czynności przy sporządzaniu klusek półfrancuskich jest następująca: 1) utrzeć tłuszcz, gdy zmięknie, dodawać jaja i ucierać, aż powstanie jednolita, puszysta masa,

-2) do jaj utartych z tłuszczem dodać mąkę i wodę, wyrobić. Gotowanie klusek półfrancuskich nie różni się od gotowania klusek kładzionych. Należy jednak pamiętać, że ciasto półfrancu-skie znacznie więcej wyrasta, a zatem trzeba z niego formować kluski mniejsze niż z ciasta na kluski kładzione.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>