Kompot z owoców jesiennych

Na kompoty z owoców jesiennych przeznacza się głównie ren- klody, mirabelki, węgierki, morele, brzoskwinie, gruszki oraz rzadziej jabłka, które stosuje się raczej w połączeniu z innymi owocami. Do kompotów z owoców jesiennych można zastosować mniejszy dodatek cukru nie zmniejszając trwałości przetworów. Z dobrym efektem smakowym można sporządzić kompoty zmniejszając ilość cukru podaną w tabeli 10 o 1/3 część.

Owoce utrwalone w postaci kompotów mogą być wykorzystane i do innych celów. Połówki owoców osączone z syropu znajdują zastosowanie do wypieku ciasta z owocami, można je ułożyć i za-lać galaretką, podać jako deser oblane sosem waniliowym lub obłożone bitą śmietaną. Z owoców razem z zalewą można wykonać znakomite napoje z dodatkiem mleka lub śmietanki, używając do ich wykonania miksera. Wszechstronne zastosowanie kompotów oraz stosunkowo mała pracochłonność przy ich wykonywaniu powinna zachęcać do tej formy utrwalania owoców. Proporcje i sposób przygotowania kompotów jesiennych są zawarte w tabeli 10.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>