Kompoty i dżemy z owoców jagodowych

Wartość odżywcza oraz przydatność przetwórcza owoców jagodowych jest bardzo duża, a okres dojrzewania krótki i dlatego tym owocom należy dać pierwszeństwo w przerobie i utrwalaniu.

Oszczędność czasu nakazuje wykonywanie przetworów pro-stych, przydatnych w codziennym żywieniu. Do takich przetworów można zaliczyć kompoty. Z owoców jagodowych można robić kompoty jednoowocowe, jednak ciekawsze w smaku i bogatsze w witaminy są kompoty mieszane. W tabeli 6 podano, jak łączyć owoce i jakie zachować proporcje wody i cukru

(przy ograniczeniach ilość cukru można zmniejszyć nawet do połowy). Należy przy tym pamiętać, że owoce powinny być dojrzałe, lecz nie przejrzałe, świeże, umyte. Układając owoce w słojach, trzeba usuwać owoce nadpsute, pęknięte i z plamami.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>