Kwas szczawiowy

Kwas szczawiowy oraz kwasy fitynowe wiążą wapń tworząc związki nierozpuszczalne i nieprzyswajalne przez organizm człowieka. Temu niekorzystnemu zjawisku można zapobiegać przez podawanie dodatkowej porcji mleka lub sera w tym posiłku, w którym występuje szpinak, szczaw lub rabarbar. Najłatwiej przyswajalny wapń występuje w mleku i jego przetworach.

Gospodarka wapniem i fosforem jest uwarunkowana obecnością w organizmie witaminy D. Niedobory wapnia i witaminy D u małych dzieci i niemowląt są przyczyną powstawania groźnej choroby wieku dziecięcego – krzywicy. Zmiany krzywicze w kośćcu są nieodwracalne.

Równie niebezpieczne dla zdrowia są niedobory wapnia u kobiet ciężarnych w drugiej połowie ciąży i kobiet karmiących, ponieważ część yrapnia organizm kobiety oddaje rozwijającemu się płodowi lub zużywa do wytwarzania mleka służącego jako pokarm niemowlęciu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>