Leniwe pierogi z ziemniaków

Leniwe pierogi z ziemniaków formuje się w taki sam sposób jak kluski ziemniaczane. Zarówno leniwe pierogi z sera, jak i ziemniaków muszą być gotowane zaraz po uformowaniu klusek, ponieważ pozostawione przez dłuższy czas rzedną oraz zatracają właściwą konsystencję i strukturę.

Gotowanie wyrobów z ciasta ziemniaczanego nie odbiega od ogólnych zasad gotowania ciasta, należy pamiętać jednak, że cia-sto ziemniaczane szybko rozmięka i dlatego musi być wkładane w niewielkich ilościach do wrzątku, aby swobodnie pływało i szybko zagotowało się. Kluski, kopytka i paluszki trzeba gotować w naczyniu otwartym, zaś knedle nadziewane, szczególnie surowymi owocami, gotuje się krótko pod przykryciem dla dostatecznego zmiękczenia owoców, a następnie dogotowuje się odkryte.

Wyroby z ciasta ziemniaczanego i serowego należy podawać natychmiast po ugotowaniu, na gorąco. Wyjątek stanowią knedle z owocami chętniej spożywane po przestudzeniu.

Kluski, kopytka, paluszki oraz knedle są stosowane jako dodatki do drugich dań mięsnych w sosach lub też jako potrawy podstawowe, okraszone lub polane np. sosem pomidorowym lub grzybowym.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>