Liście kapusty

Liście kapusty sparzyć, ściąć grube nerwy, rozłożyć do wystudzenia na stolnicy. Kaszę jęczmienną podgotować dodając do niej 3 razy tyle wody, co kaszy. Ziemniaki obrane zetrzeć na tarce, osączyć wylane na sito. 1 /3 część boczku pokroić w drobną kostkę, stopić i na tym podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. W misce wymieszać kaszę z ziemniakami, jajkiem, podsmażoną cebulą. Przyprawić masę do smaku solą, pieprzem, przyprawą do potraw „Jarzynka”. Rozłożyć masę na przygotowane liście, zwinąć każdy jak gołąbki, ułożyć je w prodiżu lub na blasze posmarowanej dość grubo tłuszczem. Na każdy gołąbek położyć cienki plasterek boczku i wstawić do upieczenia. Podawać upieczone gołąbki zaraz po wyjęciu z pieca. Można polać je dodatkowo sosem pomidorowym lub grzybowym.

Parzybroda z kapusty pekińskiej. Proporcje: 4 średniej wielkości ziemniaki, 40 dag kapusty pekińskiej, sól, 2 ząbki czosnku, 5 dag masła lub 8 dag boczku do okraszenia, zielenina.

Obrane ziemniaki pokrajać w kostkę, włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody, kilka minut podgotować. Umytą kapustę pekińską dość grubo poszatkować, dodać do ziemniaków, a następnie dogotować razem do miękkości. Potrawę wymieszać z solą roztartą z czosnkiem lub utłuc, okrasić stopionym tłuszczem, posypać zieleniną.

Kapusta pekińska zasmażana. Proporcje: 3-4 niezbyt duże główki kapusty pekińskiej, sól, przyprawa „Jarzynka”, 4-5 dag tłuszczu,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>