Liście wszystkich odmian sałaty

– liście wszystkich odmian sałaty, wszystkich odmian kapusty (z wyjątkiem brukselskiej), kalarepy, kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pietruszki, kopru, selera naciowego, rzeżuchy

– cebulowe – cebula dojrzała, cebula młoda ze szczypiorem, szczypior, por, czosnek

– korzenie marchwi, chrzanu, rzodkwi, rzepy, rzodkiewki, selera, brukwi. Buraki nie nadają się do spożycia na surowo ze względu na zbyt dużą zawartość w nich niestrawnego, twardego błonnika. Inne warzywa, np. groch lub fasola, mogą być spożywane tylko po ugotowaniu, ponieważ bogate są (tak jak ziemniaki) w niestrawną na surowo skrobię. Kapusta brukselska i jarmuż zawierają w liściach, oprócz cennych składników, substancje gorzko piekące, które ulegają rozkładowi dopiero w czasie gotowania lub po przemarznięciu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>