Liście

Liście należy umyć i osączyć z wody, koper pociąć w kawałki długości 15-H20 cm, 2 główki czosnku obrać, rozetrzeć i włożyć do czystej, lnianej ścierki, a następnie zawiniątkiem raz koło razu wytrzeć starannie czystą beczkę od wewnątrz. Pozostały czosnek należy podzielić i obrać, korzenie chrzanu obrać, zestrugać na wiórki. Wodę do przygotowania zalewy, jeśli pochodzi nie ze źródła, zagotować razem z solą, licząc na 10 litrów wody 700-4-900 g soli oraz ok. 100 g cukru. Zalewę należy wystudzić.

Na dno beczki układa się połowę lub jeżeli beczka wysoka 1/3 część liści i przypraw, następnie pionowo czyste ogórki, dobierając warstwy według wielkości sztuk, ciasno, lecz nie ugniatając. Po wypełnieniu beczki do połowy należy przełożyć ogórki połową pozostałych liści i przypraw i dopełnić beczkę ogórkami. Wierzch trzeba przykryć liśćmi, a następnie dopasować wieko beczki. W przykryciu beczki powinien być otwór, prżez który można napełniać beczkę zimną zalewą. Po uzupełnieniu zalewy otwór należy zaczopować.

Po pierwszej burzliwej fermentacji ilość zalewy nieco opadnie i wtedy należy sprawdzić, czy ogórki są całkowicie pokryte płynem. W miarę potrzeby ilość zalewy trzeba uzupełniać dolewając 2-procentowy roztwór soli. Ogórki należy przechowywać w po-mieszczeniu możliwie chłodnym.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>