Marchew po mazursku

Oczyszczoną marchew najszybciej jest pokroić w krążki. Groszek i marchew zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać soli i cukru do smaku, a następnie ugotować z połową tłuszczu. Z reszty tłuszczu i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zasmażkę mlekiem i wymieszać z marchwią, zagotować. Posypać potrawę sporą ilością zielonego kopru.

Marchew po mazursku. Proporcje: 3 marchwie, 2 diiże ziemniaki, szklanka mleka, 6 dag słoniny lub boczku, cebula, sól, zielenina.

Obraną marchew pokroić w dość grubą kostkę. Zalać niewielką ilością wody, osolić do smaku i gotować. W połowie gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i razem dogotować do miękkości, odparowując pod koniec gotowania wodę z potrawy. Ugotowane warzywa utłuc tłuczkiem do ziemniaków, podawać okraszoną stopionym tłuszczem ze skwarkami i posypaną zieleniną.

Ogórki nadziewane ryżem i grzybami. Proporcje: 4 dość duże ogórki, 4 łyżki ugotowanego na gęsto ryżu, 20 dag grzybów lub mielonego mięsa, jajko, 2 cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pół szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, zielony koper, 2-3 pomidory.

Ogórki obrane przekroić wzdłuż na połowę, łyżką wydrążyć nasiona. Do ugotowanego ryżu dodać drobno pokrajane i podsmażone z cebulą grzyby lub zmielone mięso oraz jajko, przyprawić nadzienie do smaku i napełnić nim ogórki. Nadziane ogórki ułożyć na płaskim naczyniu jeden obok drugiego, dodać tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i ugotować.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>