Marchew z wody oprószona

Marchew z wody oprószona. Proporcje: 40 dag marchwi, sól, cukier do smaku, łyżka masła, łyżeczka mąki, zielenina. Obraną marchew pokroić wzdłuż na cienkie pasy i następnie pasy także wzdłuż pokroić na długie słupki. Można też marchew kroić na połówki lub ćwiartki. Włożyć marchew do naczynia, zalać wrzącą wodą w takiej ilości, aby sięgała prawie do poziomu marchwi, dodać soli i cukru do smaku oraz tłuszcz i gotować do miękkości, co trwa 16-18 minut. Pod koniec gotowania odparować wodę, a samą marchew, potrząsając naczyniem, oprószyć mąką i jeszcze krótko podgrzewać, aby się mąka rozkleiła. Posypać zieleniną.

Marchew z groszkiem zielonym. Proporcje: około 40 dag marchwi, garść zielonego groszku, sól, cukier do smaku, łyżka masła lub masła roślinnego czy margaryny, łyżka mąki, pół szklanki mleka, zielony koper.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>