Masło

Piątą grupę stanowi masło i śmietana. Produkty te zostały wydzielone z grupy innych produktów tłuszczowych, ponieważ inna jest ich rola w żywieniu. Tłuszcz występujący w maśle i śmietanie ma postać emulsji i należy do tłuszczów łatwo straw-nych, do czego przyczynia się też niska temperatura topnienia tego tłuszczu.

Masło zawiera w swoim składzie witaminę A, a w okresie letnim może zawierać niewielkie ilości witaminy D. Ze względu na smak masło jest produktem bardzo atrakcyjnym w żywie- ‚ niu, należy jednak obok masła spożywać także i inne tłuszcze.

Śmietana zawiera czterokrotnie mniej tłuszczu niż masło. W śmietanie, obok tłuszczu jest woda, nieznaczne ilości kazeiny, czyli białka mleka, witaminy z grupy B oraz witamina A, podobnie jak w maśle. W codziennym żywieniu śmietana ma bardzo duże zastosowanie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>