Maszynka do mięsa

Maszynką przeznaczona głównie do mielenia mięsa jest wykorzystywana także do mielenia wielu innych produktów, stąd jej duża przydatność w gospodarstwie domowym. Maszynka powinna mieć wymienne sita o oczkach różnej wielkości. Noże maszynki muszą być ostre, aby nie gniotły, lecz cięły rozdrabniany produkt. Maszynka może służyć także do wyciskania ciastek, przy założeniu zamiast noży i sita odpowiedniego czopu z blaszką podłużną, oraz do nadziewania kiełbas, przez założenie specjalne rurki ułatwiającej i przyspieszającej wykonanie tej pracy. Dis rodziny 4-j-5-osobowej najwygodniesza jest maszynka nr 8.

Sita. W każdym gospodarstwie są konieczne różnego rodzaju sita, lp. sito duże i gęste do przesiewania mąki, sito perlonowe do przecierania owoców i warzyw, do odcedzania, odsączania. Sita perlonowe są różnych rozmiarów, łatwo utrzymać je w czystości, nie można jednak przelewać przez nie stopionego tłuszczu. Przy przecieraniu sito perlonowe powinno być oparte o brzeg garnka. Przecieranie najlepiej wykonywać za pomocą płaskiego drewnianego grzybka.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>