Miary i waga w kuchni

Jako niezbędny sprzęt w gospodarstwie domowym należy traktować wagę. Jest ona konieczna przy sporządzaniu potraw, ciast, przetworów, czyli tam, gdzie ścisłe przestrzeganie ilości poszczególnych składników potrawy, wypieku albo przetworu decyduje

o jakości końcowego wyrobu. Waga może być zastąpiona przy odmierzaniu produktów sypkich lub płynnych, wycechowanym naczyniem miárowym, które podobnie jak wagi można nabyć w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

W codziennym praktycznym działaniu bardzo jest przydatne jednorazowe wyważenie mierzonych kubkiem, szklanką, łyżką czy łyżeczką różnych produktów. Do przygotowania zamiany ważenia mierzeniem należy wybrać najczęściej używany kubeczek, szklankę, łyżkę, łyżeczkę, przygotować produkty, wagę i oczywiście kartkę papieru. We wszystkie naczynia nasypywać lub nalewać produkty, następnie je zważyć, zapisać. Naczynia należy napełniać produktami sypkimi równo z krawędziami, a nie z czubem, ponieważ wtedy wyważenie Będzie niedokiadne:

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>