Młoda kapusta w śmietanie

Młoda kapusta w śmietanie. Proporcje: główka młodej kapusty, sól, szczypta cukru, łyżka masła lub margaryny, łyżka mąki, 3/4 szklanki śmietany, zielony koper.

Młodą kapustę poszatkować dosyć grubo lub nawet można, co jest znacznie szybsze, pokroić w kostkę. Włożyć do 3 szklanek wrzącej wody, osolić, dodać szczyptę cukru i tłuszcz, podgotować odkrytą, a następnie naczynie przykryć i dogotować. Kapustę przyprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Do gotowej potrawy dodać sporo zielonego kopru, a można także włożyć drobno pokrojone, obrane ze skórki 2-3 pomidory lub starte na tarce 2 kwaśne jabłka.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>