Naczynia emaliowane

Najprzydatniejsze w wiejskim gospodarstwie są garnki wykonane z grubej blachy żelaznej powleczone emalią. Są to naczynia ciężkie, trudniej rozgrzewające się, lecz dłużej utrzymujące ciepło, łatwe do utrzymania w czystości. Wymagają one bardzo starannego i uważnego obchodzenia, ponieważ przez uderzenie lub silne rozgrzanie pustego garnka można łatwo doprowadzić do odprysków emalii. Garnki z emalią odpryśniętą nie nadają się do sporządzania potraw, ponieważ są narażane na powstawanie dalszych odprysków emalii, co stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka. W naczyniach z odpryśniętą emalią ponadto zostaje zniszczona także witamina C, znajdująca się w przygotowanych potrawach.

Garnki emaliowane należy myć środkami takimi samymi jak naczynia aluminiowe, a trwałe zanieczyszczenia usuwać środkami czyszczącymi, np. proszkiem „Javox” lub „Rapsid”.

Po umyciu i wyczyszczeniu naczynia, zarówno aluminiowe, jak emaliowane, należy dokładnie wypłukać w gorącej wodzie, wysuszyć i dopiero odstawić na miejsce. Naczynia z potrawą przypaloną zalewa się wodą z dodatkiem soli lub sody, przykrywa, a gdy odmiękną, łatwo dadzą się myć. Nie należy skrobać nożem przy- warki, ponieważ można w ten sposób spowodować odprysk emalii. Lepiej do szorowania stosować ostry zmywak z nici plastykowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>