Narzędzia do bicia piany

W każdym gospodarstwie bardzo są przydatne trzepaczki do aicia piany lub mieszania. Duże usługi oddaje trzepaczka sprężynowa, służąca głównie do bicia piany lub zaparzania żółtek, oraz trzepaczka w kształcie rózgi, którą oprócz bicia piany szybko miesza się ciasto naleśnikowe, uciera majonez i masy do tortów. Do bicia i mieszania koktajli może także posłużyć ręczny mikser.

Łyżki wazowe. Wszystkie potrawy płynne, np. zupy, kompoty,, sosy, powinny być rozlewane za pomocą łyżek czerpakowych o określonej pojemności (rys. 9). Do tych trzech typów potraw należy mieć oddzielne łyżki o pojemności 0,5 1, 0,25 1 i 0,10 1. Najłatwiejsze do utrzymania w czystości i najtrwalsze są łyżki z blachy aluminiowej polerowanej lub znacznie droższe ze stali nierdzewnej. Koniecznym uzupełnieniem ponadto jest łyżka wazowa cedzakowa i łyżka cedzakowa płaska, tzw. szumówka (rys. 9).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>