Obieranie i czyszczenie warzyw i owoców

Do obierania ziemniaków i warzyw najwygodniejszy jest nóż jarzyniak z krótkim ostrzem, ze stali nierdzewnej i wygodnym uchwytem. Wprawdzie w wiejskich gospodarstwach odpadki są wykorzystywane jako karma, jednak cienkie obieranie tych warzyw jest konieczne ze względu na zachowanie wartości odżywczej. Wyjątek stanowią tu ziemniaki na wiosnę, które ze względu na gromadzącą się szczególnie przy oczkach trującą solaninę (związek rozpuszczalny w wodzie), należy obierać nieco grubiej

i dokładnie oczkować. Bardzo młode warzywa korzeniowe – marchew, buraki, pietruszka, seler, chrzan – oczyszcza się przez skrobanie, a starsze przez obieranie. W warzywach liściowych – szpinak, szczaw – po umyciu, oddziela się ogonki liściowe i usuwa uszkodzone liście. Z głów kapusty obcina się zewnętrzne liście uszkodzone, przycina głąb równo z głową kapusty, przy czym nie należy wycinać głąba, ponieważ jest w nim zgromadzona duża ilość witaminy C. Z kalafiorów należy obciąć duże liście, przyciąć wystającą część głąba, zaś drobne listki okalające różę kalafiora pozostawić. Z główek sałaty należy usunąć tylko zewnętrzne uszkodzone liście, ciemnozielone liście sałaty są znacznie bogatsze w prowitaminę A aniżeli jasne listki wewnątrz główki. Cebulę należy obierać zaczynając od góry ku dołowi, obcinając zdrewniałą część piętki. Pory, po obcięciu zdrewniałej piętki i drobnych korzeni oraz końców ciemnozielonych twardych liści, należy przekrajać wzdłuż na połowy, w celu dokładnego wymycia resztek zanieczyszczeń znajdujących się między liśćmi. Ogórki i kabaczki należy obierać zaczynając od czubka w kierunku ogonka. Paprykę należy ściąć ostrym nożem u nasady ogonka, wydrążyć nasiona. Owoce z twardą skórką, np. niektóre odmiany jabłek lub gruszek, obiera się bardzo cienko bezpośrednio przed spożyciem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>