Obrane cebule

Obrane cebule ściąć na wysokości */4 od wierzchołka i wydrążyć, pozostawiając 3-4 warstwy liści. Grzyby suszone ugotować w bardzo małej ilości wody, odcedzić, posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Wydrążone środki z cebuli drobno pokroić i podsmażyć w tłuszczu. Dodać do podsmażonej cebuli ryż, grzyby, jajko, przyprawić masę do smaku solą i pieprzem, przyprawą „Jarzynka”, wymieszać i napełnić tym nadzieniem wydrążone cebule.

Tak przygotowane cebule ułożyć w prodiżu lub na blasze czy ogniotrwałym półmisku posmarowanym masłem, wstawić do piekarnika. W czasie pieczenia pół szklanki wywaru z grzybów podprawić śmietaną z mąką (sos będzie gęsty) i zagotować. Podpieczone cebule polać sosem, posypać startym serem i jeszcze raz zapiec.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>