Obróbka wstępna warzyw i owoców Mycie warzy w i owoców

Zabiegiem koniecznym przed przystąpieniem do przyrządzania potraw z warzyw i owoców jest ich mycie, mające na celu usunięcie zanieczyszczeń, zmniejszenie strat wartości odżywczych, podniesienie higieny pracy.

Warzywa korzeniowe i ziemniaki najwygodniej jest myć wprost w koszu przeznaczonym do tego celu lub w wannie. Warzywa liściowe najwłaściwiej jest myć w dwu miskach, przekładając je z jednej do drugiej, a potem osączyć na sicie. Kalafiory, kapustę, ogórki, kabaczki, pomidory najlepiej myć pod bieżącą wodą lub, z braku urządzeń, polewać strumieniem wody.

Owoce ziarnkowe należy myć w wanienkach lub miskach, natomiast delikatne owoce jagodowe i pestkowe myje się przez polewanie warstwy owoców ułożonych na sicie i osącza z wody.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>