Ogonki liściowe kardów

Kardy z wody. Proporcje: 50 dag ogonków liściowych kardów, sól, cukier, kwas cytrynowy, 2 łyżki mąki, 4 dag masła lub margaryny, łyżka tartej bułki.

Ogonki liściowe kardów, oczyszczone z blaszek, pokroić na kawałki 8-10 centymetrowe. Zagotować wodę, osolić, dodać do smaku cukru, podprawić wodę mąką i włożyć do niej przygotowane kardy, ugotować do miękkości pod koniec gotowania wodę zakwasić. Odcedzone z wody kardy ułożyć na półmisku, polać masłem i posypać zrumienioną bułką. Ugotowane w ten sposób kardy można podać polane sosem śmietanowym lub beszamelowym.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>