Oleje roślinne

Szóstą grupę stanowią wszystkie pozostałe tłuszcze, chociaż nie można między nimi postawić znaku równości. Smalec jest prawie czystym tłuszczem. Słonina, oprócz tłuszczu, zawiera około 2®/o białka oraz około 8°/o wody. Dlatego słonina należy do produktów dość szybko ulegających zepsuciu. Smalec i słonina, mające dość wysoką temperaturę rozkładu, najczęściej są stosowane do smażenia. Nie zawierają one innych składników pokarmowych.

Oleje roślinne zaliczone do tej grupy zawierają w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które do niedawna uważano za jedną z witamin i niekiedy jeszcze można spotkać ich nazwę – witamina F. Oleje te powinny być także produktem występującym w codziennym żywieniu.

Produktami tłuszczowymi, które zyskały sobie duże uznanie, jest margaryna i masło roślinne. Produkty te, wyprodukowane przemysłowo z tłuszczów roślinnych, zostały upodobnione do masła. Mają one wiele zalet, między innymi zawierają witaminę A i podobnie jak masło zawierają ok. 15°/o wody. Ze względu na cenę są one często i chętnie stosowane w codziennym żywieniu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>