Ostatnią czynnością przy przygotowywaniu surówek

Ostatnią czynnością przy przygotowywaniu surówek jest dodatek sosu. Może on być przygotowany ze śmietany, kefiru lub majonezu, oleju sojowego lub słonecznikowego. Każdy z tych dodatków zawiera tłuszcz, który:

– chroni witaminę C przed nadmiernym utlenieniem

– podnosi wartość kaloryczną surówki

– ułatwia trawienie oraz przyswajanie przez organizm zawartych w surówkach barwników, szczególnie karotenu (prowitaminy A)

– zwiększa smakowitość surówek

– ułatwia przełykanie potrawy.

Podawanie surówek

Podawanie surówek. Surówki mogą stanowić dekorację stołu, jeżeli są ładnie i estetycznie podane. Do gorącego posiłku należy surówki podawać na oddzielnych talerzykach, ażeby nie obniżały temperatury dania. Każda porcja może być w sezonie wiosennym położona na listku sałaty, posypana po wierzchu zieloną pietruszką, koprem, szczypiorkiem, przybrana cząstką pomidora, jajka lub papryki.

Różnorodne surówki sezonowe powinny być nieodzownym dodatkiem do każdego posiłku, a więc do śniadań pierwszych i drugich, podwieczorków i kolacji.

Inną postacią podawania surówek z warzyw i owoców są soki, wyciskane ze świeżych produktów. Soki łatwo jest otrzymać za pomocą powszechnie już dostępnych elektrycznych sokowirówek. Soki jedno- lub wielowarzywne czy mieszane owocowo-warzywne lub z dodatkiem mleka powinny być podawane bezpośrednio po sporządzeniu, tak jak i surówki.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>