Owoce w soku własnym

Na przetwory te najbardziej nadają się jagody czernice. Czyste jagody należy ułożyć w słojach wekach, część owoców rozgotować, zalać ułożone jagody. Słoje zamknąć i pasteryzować opakowania o pojemności 0,5 1 przez 25 minut. Z tak przygotowanych jagód można robić doskonałe zupy i napoje, a po odcedzeniu soku pierogi.

-1. Według tabel 6, 7, 8 oblicz i zrób plan przetworów z owoców jagodowych dla twej rodziny. 2. Wykonaj w szkole lub w domu w porozumieniu z mamą przy-kładowe przetwory wg wskazań podanych w rozdziale. Oblicz koszt wykonanych przetworów pamiętając, że koszt nowo za-kupionych opakowań trzeba rozłożyć na kilka lat, ponieważ są stosunkowo trwałe i przy starannym użytkowaniu można je wielokrotnie używać.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>