Pasternak po mazursku

Umyte korzenie pasternaku cienko oskrobać, powtórnie umyć i jeżeli korzenie są grube, to pokroić wzdłuż na 4 lub na 8 części. Pokrojony pasternak włożyć do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody, ugotować do miękkości. Miękki pasternak odcedzić i podawać polany stopionym tłuszczem i posypany tartą, zrumienioną bułką.

Pasternak po mazursku. Proporcje: 4 średniej wielkości ziemniaki, 30 dag pasternaku, pół szklanki mleka, sól, masło lub słonina do okraszenia, zielenina.

Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pasternak, zalać niewielką ilością wody z mlekiem, osolić można też dodać przyprawy „Jarzynka”

– 1 ugotować. Pod koniec gotowania ilość wody w potrawie powinna być bardzo mała. Ugotowane warzywa utłuc tłuczkiem, okrasić, posypać zieleniną.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>